Modularne montažne hiše

Modularna gradnja pomeni, če precej poenostavimo, gradnjo objektov iz v naprej pripravljenih modulov oziroma enot, ki jih lahko med seboj kombiniramo ter sestavljamo na najrazličnejše načine. Z njo dobimo modularne montažne hiše, ki so zaradi svojega sodobnega videza priljubljene tako za bivanje kot tudi za poslovne prostore – in ne le za prodajalne, pisarne in predstavništva, temveč tudi za izgradnjo počitniških naselij z individualnimi enotami.

Modularne hiše so večinoma narejena iz lesa (najpogosteje kakovostne smreke,), po standardih pa ustrezajo tako imenovani nizkoenergijski gradnji. Skoraj ves postopek izdelave modularne montažne hiše poteka v proizvodnem obratu, kjer se pripravijo tako imenovani moduli oziroma enote hiše. Te se po izdelavi prepelje na lokacijo in postavi na že pripravljeno mesto, ali pa se jih med seboj tudi sestavi v večjo stavbo – modularne montažne hiše so odlične ravno zato, ker jih lahko sestavljamo in tako sami vplivamo na njihovo velikost ter namembnost posameznih modulov. Sestavljanje je mogoče tako v vodoravni kot v navpični liniji, torej lahko brez težav ustvarimo tudi popolne bivalne enote.

Modularne montažne hiše so v tujini že dolgo povsem vsakdanji način gradnje, saj so v primerjavi z zidanimi hišami precej cenejše, prav tako pa tudi hitro končane in ne terjajo več let, preden se lahko vselimo. Na lokacijo se prepelje hiša oziroma različni moduli v celoti – nameščene so že vse inštalacije, stavbno pohištvo in tako naprej. Poskrbeti je potrebno zgolj še za montažo oziroma spajanje posameznih enot in nazadnje za priklop na vso potrebno infrastrukturo.

Modularne montažne hiše so zagotovo najhitrejši način, da pridete do svojega novega doma, zaradi ugodnih cen in sodobnega videza pa postajajo tudi pri nas vse bolj priljubljene. Zanimivo je, da si lahko svoj modul naročite tako iz uvoza kot tudi pri slovenskih proizvajalcih, ki veljajo za izjemno kakovostne, zaradi tega pa velik del svoje proizvodnje tudi izvozijo.